Tips voor het reizen met medicijnen

1. Neem de medicijnen mee in de originele verpakking van de apotheek. Daarnaast kunt u bij de apotheek een medicatieoverzicht aanvragen. Een medicatieoverzicht is praktisch in geval van verlies van medicijnen of wanneer u een arts in het buitenland raadpleegt.

2. Neem uw geneesmiddelen mee voor de duur van de reis plus één week extra. Neem ook een extra recept mee zodat b.v. bij verlies van de medicijnen deze altijd bijgehaald kunnen worden.

3. Zorg dat u uw geneesmiddelen, recepten, en medicatieoverzicht zelf meeneemt in uw eigen handbagage, dus niet in de handbagage van een mede reisgenoot. Ook belangrijk is, dat er een etiket van de apotheek op de verpakking van uw geneesmiddelen zit.

4. Gebruikt u medicijnen die onder de opiumwet vallen (bijvoorbeeld: slaapmiddelen, pijnstillers of ADHD-medicatie)? Lees dan hieronder verder!

Wat zijn opiumwetmiddelen?
Een opiumwetmiddel is een stof met een bepaalde werking op het menselijk bewustzijn. Deze middelen worden ook wel ‘verdovende middelen’, ‘narcotica’ of ‘drugs’ genoemd. Opiumwetmiddelen vallen onder de Opiumwet en zijn verdeeld in twee lijsten. Op lijst I van de Opiumwet staan de zogenoemde ‘hard drugs’, zoals heroïne, maar ook zware pijnstillers en het medicijn Ritalin. Op lijst II staan de zogenaamde ‘soft drugs’, zoals hennepproducten en slaap- en kalmeringsmiddelen. Voor de complete lijsten I en II ga naar de website: http://hetcak.nl

Waarom is een verklaring nodig?
In veel landen is het bezitten en gebruiken van opiumwetmiddelen verboden. Gaat u op reis met een medicijn dat onder de Opiumwet valt? Dan mag u deze alleen meenemen als u een officiële verklaring kunt tonen. Het CAK verstrekt deze verklaringen.

Let op! Reizen naar het buitenland zonder verklaring voor een medicijn dat onder de Opiumwet valt is strafbaar.

Welke verklaring is nodig?
Er bestaan twee verschillende verklaringen:

1. de Schengenverklaring voor reizen binnen het Schengengebied.
2. de Engelstalige medische verklaring voor reizen buiten het Schengengebied:
a. reizen naar een land aangesloten bij het Apostilleverdrag;
b. reizen naar overige landen.

Op de website http://hetcak.nl kunt u precies zien welke verklaring u nodig heeft voor het land waar u naar toe gaat.

Let op! Een medicatieoverzicht kunt u meenemen als ondersteuning bij de verklaring, maar vervangt deze niet!

Vraag de benodigde verklaring ten minste enkele weken voor vertrek aan, het kan enige tijd duren voor u de gewaarmerkte verklaring in huis heeft. Medewerkers van de apotheek kunnen u hierover adviseren.

 

 

Reizigersadvies

Reizigers advisering naar “verre” bestemmingen

Tot nu toe adviseerde de apotheek bij dit soort reizen over de mogelijke risico’s op ziektes en de bijbehorende vaccinaties.

Apotheek Boekel heeft besloten om deze service vanaf 1 april 2016 niet meer aan te bieden. Door de toegenomen complexiteit, de juiste scholing van de assistentes en het geringe aantal personen wat van deze dienst gebruik maakt, is hiervoor gekozen. We vinden het belangrijk dat de kwaliteit van het reizigersadvies optimaal moet zijn en dat kunnen we helaas niet langer meer garanderen.

Voor vragen over medicijnen en medicijnen mee op reis kunt u uiteraard bij ons terecht.

Voor reizigersadvies kunt u terecht bij uw huisarts, GGD of het vaccinatiecentrum.

Veel informatie is ook te vinden op:

www.lcr.nl